Bu Yıl Kaç Kitap Okuyacaksınız?

Geçtiğimiz yılın ilk günlerinde iki yıldır almaktan mutlu olduğum ajandama (Metis Yayınları) okuduğum kitapları ve izlediğim filmleri yazmayı planlamıştım. Plan tutmadı! Bir sürü kitap okudum, film izledim ama ajandalarımın ikisinin de bomboş olduğunu üzülerek yazıyorum. Kırtasiye malzemelerine, ajandalara, defterlere, kalemlere, silgilere bayılıyorum ve kontrolsüzce alıyorum ama yazmaya kıyamıyorum. Öylece saklıyorum. Tarihi geçmiş bir sürü ajandam var ve kullanmaya kıyamamama o yıl bittiğinde çok üzülüyorum. Neyse ki, bu yıl öyle yapmayacağım. Kararım karar!

Kendimce küçük bir liste hazırlıyorum. Hayat planımı desteklecek hedeflerim neler? Eşim bu hedeflerden biraz tebessümle biraz rahatsız, yeni yılın ilk sözlü uyarısını verdi: Bu yıl daha az karar, daha hızlı eylem yılımız olsun bizim!

Ben tabi bu konuşma öncesi şunu fark ettim. İstanbul'u turist gibi yaşamak diye bir kavram var ama ben bu kavramdan her İstanbul'lu gibi oldukça uzağım. Tanem Sivar'ın programına denk geldiğimde ansızın bunu fark edip üzüldüm. Galata'da, Beyoğlu'nda, o ara sokaklarda keşfedilmeyi bekleyen neler var kimbilir... Benim İstiklal, Beyoğlu anlayışımsa son yıllarda gittiğim birkaç güzel restorandan başkası değil oysa. Ama bu yıl, her aya bir İstanbul gezisi sıkıştırarak ve hatta bloğumda da sonrasında yazarak bu şehri ara sokaklarında, makyajı akmış yerlerinde sevmeye çalışacağım. Umarım benimle siz de seversiniz.

İkincisi ise, şimdi biri bana sorsa "Yeliz, yılda kaç kitap okursun?" cevabım "Ooo... Kimbilir kaç tane? Çok okurum." Oysa cevap koca bir yalan bence. Okuduysam bile aklımda kalanı o kadar az ki, bir gecede biten bir sürü kitap var iki ay sonra unutulan, ya da daha fenası 3 yıldır bitiremediğim kitaplar ağlıyor kütüphanemde! İşte bu nedenle geçtiğimiz yılın son zamanlarında Vikikitap'a üye oldum ve orada denk geldiğim bazı kitapları okudum diye işaretlemeye başladım. Ayrıca, kendime 2014 için 40 kitap okuma hedefi koydum. Tanımak istediğim o kadar yazar var ki, umarım gerçekleştiririm. Siz de bakmak isterseniz: Tıkk Tıkk

Tanışmak istediğim yazarlardan ilki: Sylvia Plath... Kendisinin şu sözleri şu anki ruh halime ne kadar uygun!

"İstediğim tüm kitapları asla okuyamayacağım, istediğim tüm insanlarla ve istediğim tüm yaşamlarla asla olamayacağım, istediğim tüm yeteneklerle asla donanamayacağım..." Tabi, sınırdan bahsederken biraz erken ölümünün sinyallerini veriyormuş aslında. Ne kadar ironik değil mi, bu cümleleri kurup hayatım tüm bunlara yetmeyecek ne yazık ki diyerek intiharla yaşamını erkenden sonlandırması?

Diğer isimleri sorarsanız, Tezer Özlü, Oğuz Atay da Türk Edebiyat'ından ilk aklıma gelenler. Listem uzun umarım 2014 hepsine yeter!

Şimdi sizin hedeflerinizi merak ediyorum. 2014'te kaç kitap okuyacaksınız? Hangi yazarları tanıyacaksınız? Hangi filmleri izleyeceksiniz?

Belki hedeflerimizi birlikte gerçekleştiririz, ne dersiniz?

Kitapla, tiyatroyla, sinemayla, aşkla, hobilerimizle dolu 365 günümüz olsun.

Sevgiler,
Yeliz

Yorumlar

  1. Ben de Vikitapla hedef koyuyorum. Geçen yıl 50 idi tamamladım çok mutlu oldum :) Bu sene de hedefim memleketimin plakası 53 olacak İnşallah :)) Eşimle yarıştık çok zevkli oldu, birlikte yapma fikri güzel.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 53 de iddialı bir rakam :)
      Ben 35'i geçmişim hedef koyarken, belki eşimin memleketine tamamlarım (42) :)
      Hepimize bol okumalar...

      Sil
  2. Ne kadar güzel kararlar vermişsin :) Vikitap'ı ben de hep düzgün kullanıcam diyorum ama bir giriyorum sonra aylarca uğramıyorum. Neyse ki Kitap Ağacı haftada bir bildirimler gönderiyor da ben de daha sık girer, kitapları düzene daha çok sokar oldum :) Hedefine ulaşırsın umarım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bloğuma eklediğim için gözüme çarpıyor, bitirdiğim kitapları okuyor diye gösterdiğinden girip güncelliyorum hemen. Sende de okuyorum uygulaması vardı, belki vikikitap'la yayınlarsan benim gibi hatırlatır sana da :) Keyifli okumalarımız olsun...

      Sil
    2. Ben de düşündüm yayınlasam mı acaba öyle diye ama şu an blog tasarımımdan hiç memnun değilim. Acaba her şeyi ekledim çok mu karman çorman oldu diyorum :( Kaldırdım bazı şeyleri zaten. Shemellon'la da iletişime geçtik. Yakında seninki gibi cici olacak inşallah ;)

      Sil
    3. Merakla bekliyorum :)

      Sil
  3. ben de biraz önce vikitapta yazdım hedefimi 150 diye aşarım umarım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 150? Sizi gönülden tebrik ve takdir ediyorum :) Karşımda tam bir kitapsever var.

      Tanıştığımıza sevindim,
      Sevgiler

      Sil
  4. Geçen yıl hedefim 100'dü tutturamadım, bu yıl inat ettim 100 kitap okuyacağım.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Süper bir hedef :) Umarım başarırsın.
      Ben şu an 40 kitap hedefimden utanıyorum, umarım ben de bu sayıyı ikiye katlarım :)

      Sil
  5. Keşke tüm insanların hedefleri arasında olsa en azından üç beş kitap okumak, biz okumaya doyamazken kitap kapağı açmamış insanlar olduğunu bilmek çok üzücü :(
    Ben henüz bir liste yapmadım ama okuma şenliği için marta kadar okumam gereken 18 kitap var, üstüne de daha çooook okurum diye umuyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okuma şenliğini biraz geç keşfettim ama imreniyorum, büyük bir disiplinle okuyorsunuz :)
      Benim uzun zamandır hedefleyip başlayamadığım o kadar çok kitap var ki böyle organizasyonlara katılamıyorum bu nedenle. (Gerçi birkaçı tutuyor-sahaftan alınan gibi :)) Slyvia'nın dediği gibi doymadan bir gün göçüp gideceğiz, ardımızda bir kütüphane kalacak...

      Sil
  6. Bende bu sene vikitap'ta hedefi 100 olarak belirledim. Cok yüksek uctum belki ama kim bilir, kim bilir :) Ekleyeyim seni hemen vikitaptan da. Öptüm cok.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahu, valla bunalıma girdim ben 40 kitabı başarı sayacağım bitirirsem :( İnşallah ben de katlarım bu sayıyı :) Ben de ekliyorum hemen.

      Sil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar