Kasım Ayının Yemeği: Ayvalı, Portakallı Kereviz

Kerevizseverleştirdiklerimizden misiniz? Öyle değilse bile bir de böyle deneyin, çok güzel, çok çok güzel hatta... Geçtiğimiz ay, bir ekmek dolması tarifi vermiş (Tıkk Tıkk) ve her ay bir yemek tarifi yayınlayacağımı belirtmiştim. İşte ikinci yemeğimiz:

yemek tarifi
Uzun yıllar kerevizi hiç sevmedim, annem yaptığında yemedim. Yemem gerekiyorsa içine konulan patateslerini yedim, kerevizini ve suyunu bıraktım. Şimdi ise kereviz tarlasına dalıp hepsini bu tarifle yapasım var :)

Tarifi evlenince ablamdan aldım. Hatta annemle paylaştım, o da benim gibi pişirmeye başladı ve geçen gün "Yaa ne güzel oluyormuş, artık hep ben de böyle yapıyorum." dedi. Böylece, çırak ustaya bir şey öğretmiş oldu :)


Malzemeler:

1. Bir kiloya yakın kereviz
2. 1 adet soğan
3. 2 adet sıkmalık portakal
4. 2 adet ayva
5. Azıcık şeker, azıcık tuz

Yapılışı:

- Kerevizin ve ayvanın kabuklarını soyup biraz irice küpler şeklinde doğrayın. Kerevizleri bu süreçte karartmamak için limon suyu sıktığınız bir kapta bekletin.

- Soğanı yemeklik doğrayın ve zeytinyağıyla kavurun.

- Soğanlar pembeleşince, kereviz ve ayvaları da ekleyip bir süre daha kavurmaya devam edin.

- Bu esnada, iki portakalın suyunu sıkın.

- Yaklaşık 10 dakika orta ateşte kavurduktan sonra portakal suyunu ekleyin, biraz tuz ve şeker de ekleyip pişmeye bırakın.

- En kısık ateşte yarım saat kadar pişirmek yeterli olacaktır. (Yirmi dakikadan sonra kereviz ve ayvalar yumuşadıysa ocaktan alabilirsiniz.)

Eşimin ailesinde "Zeytinyağlı ay yüzü görmeden yenilmez." diye bir söz var. Yani, en az bir gece beklemeli ve sonra yenmeli. Ben de tam tersi olarak, zeytinyağlıları da sıcak ya da ılık olarak seviyorum. Siz nasıl seversiniz bilmem ama bu tarifi bir deneyin, o kadar diyorum :)

Kasım ayı hepimize mutluluk getirsin.
Sevgiler...

Yorumlar

  1. kerevizi geç tanıyanlardan ama çok sevenlerdenim. Hatta en güzel yaptığım yemeklerden biri bana göre ama ayvalı hiç tatmadım. Patates yerine ayva ilginç olacak. Bir sonraki pişirişim de bu şekilde deneyeceğim. Eline sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de eskiden sadece patatesli pişirildiğini sanıyordum, hatta ayvalı tarifte yer vermememe rağmen bir süre hem ayva hem patates koydum içine. Ama, patates hem biraz tadını değiştirdi, hem de pişme süresi daha uzun olduğundan ayva ve kerevizin erimesine neden oldu. Bence bir de böyle dene, biraz daha şekerli oluyor ama daha tuzlu bir tadı olsun istersen sonrakinde portakal suyu miktarını azaltırsın. Beni de sonuçtan haberdar et olur mu? :) Şimdiden meraklandım :) Çok teşekkürler, sevgiler...

      Sil
  2. Kereviz almaya cesaret ettiğim gün bu tarifini deneyeceğim. Ben de yemem de kerevizi. Not ettim bu tarifini :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben ilk nasıl yapmıştım biliyor musun :) Bir orta boy kereviz iki ayva iki portakalla :) Yani tadını bildiğim halde acaba yanıldım mı ben yine az bişey yapayım diye resmen kerevizi minimumda tutup diğerlerini çoğaltmıştım :) Çok da etkili oldu, tavsiye ederim ;) Sonucu yaz yaparsan olur mu?

      Sil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar