Okudum: Göçmüş Kediler Bahçesi, Bilge Karasu

"Günlerden deniz, sulardan salı,
Yürürden vatos, yüzerden kedi..."

İlk adım olarak, temmuz ayında tamamen isminin çekiciliği nedeni ile D&R'da gezinirken gözüme takılan ve "Ekşi'ye bir bakayım ne yazılmış bu kitapla ilgili" diyerek yorumları okuyup iyice merak katsayımı artırarak satın aldığım Göçmüş Kediler Bahçesi'nden söz etmek istedim.


Kitabı elime aldıktan sonra, Bilge Karasu'nun kalemini anlamakta gerçekten zorlandım. Birkaç kez ilk sayfasından başladım, ortalarına geldiğimde ise Bilge Karasu ismini ilk kez duymama, bu kadar güzel bir Türkçe ile ilk kez karşılaşmama çok şaşırdım, birkaç sefer kitabı hiç bitirmemeyi aklımdan geçirmiş olmama çok çok utandım ve geri kalan sayfalarını adeta kitabı yırtarcasına çizip okudum. Hatta ve hatta aynı masalları belki de dört beş kez okuduktan sonra "Nasıl oluyor da her seferinde ayrı bir masal okuyorum? Bu nasıl bir büyü!" diye şaşırdığım günler geçirdim.

Kitabı tavsiye eder misin deseniz, bu sorunuzu yanıtsız bırakırım. Eminim, o masallarda gizli olan ve benim henüz anlamadığım başka manalar var. Anlamak için, zihninizin kapılarını sonuna kadar açıp anlatılanların sizi götüreceği noktaya hazırlıklı olmalısınız, gerçek bir beyin ve hayal gücü antrenmanı diyebilirim. Her okuyucu böyle bir yolculuğu sevmeyebilir. Sevenler ise, bundan sonra karşılaşacağı her yazarda zihni zorlayacak bir büyü arayacağından mutsuz olabilir. İşte beni bekleyen tehlike!







Kitabı, hatta diğer okuduğum kitapları burada paylaşırken özetlemeyeceğim. Ben kitap satın alırken (İnternete yazmadan önce ilk yaptığımdır :) ) öylesine bir sayfasını seçip okurum, beni çeken, işaret diyebileceğim bir şey var mı acaba diye. Eğer satın alırsam, o sayfaya kitabın öncesini de bilerek geldiğim ve ilk izlenimimle kıyaslayabildiğim için mutlu olurum. Bir şekilde bu yazıyı hala okuyorsanız, (bazen daha sıkıcı nasıl anlatabilirim diye gerçekten kendimi çok zorluyorum (!) ) belki altını çizdiğim birkaç sayfa size yol gösterir.

Herhangi birini seçin ve yakınlaştırıp okuyun, belki siz de göçmüş kedilerin bahçesiyle karşılaşırsınız.


Yorumlar

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar