Okudum: Çocukluğun Soğuk Geceleri

Tezer Özlü, ismini çok duyduğum halde kitapları ile geç tanıştığım bir yazar. YKY her kitabının arkasına onu tanıtırken hemen hemen aynı cümleleri yazmış: Türk edebiyatının gamlı prensesi, nostaljik prensesi. Bilmem ki kendisi genç ölmese, kısa hayatına incecik ama inceliğiyle kalitesi ters orantılı eserler bırakmasa ve şimdi hala aramızda yazıyor olsa acaba prenses denmesinden hoşlanır mıydı? Henüz ikinci kitabındayım ve bende yarattığı etki kesinlikle prens hayalleri kuran bir prenses olmadığı. 

"Bu kadar güzel yemişler varken, insan nasıl ölmeyi düşünür? (Sözlerindeki gerçekliği bugün bile anlayıp anlayamadığımı bilmiyorum.)"

Instagram'da bir kitabı okurken, sevdiğim bir cümlesiyle tanıştığımda  #okumahalleri hashtagini kullanarak
hemen paylaşıyorum. Tezer Özlü ile ilgili düşüncelerimi de şu şekilde paylaşmıştım:

"Tezer Özlü, ölümü hep yedek cebinde tasidigindan midir nedir, boylece yasliligin her seyi anlatabilme ama garipsenmeme evresine gelemeyecegini sezdiginden, kisinin kendisine bile acilamayacagi bir durustlukle anlatmis kendini romaninda. O mahremiyetini size acarken, siz kabugunuzda sakladiklarinizdan utanabiliyorsunuz."

(İcimden kendimi sezdigim o cumlelerini soylerek "Pazar gunleri... Gitmek, gitmek, gitmek, gitmek, gitmek.........isterim hep.")"


Ve son bir paylaşım:


Tezer Özlü, benim artık başucu yazarlarımdan. Bugün Yaşamın Ucuna Yolculuk'u okumaya başladım.

Huzurla uyusun...

Yorumlar

  1. O kadar çok Tezer Özlü sözleri okur oldum ki son zamanlarda almadan duramayacağım herhalde. Ama daha okunacak çok kitabım var. Kitapçıya girmeye korkar oldum. İçeri adım atmadan 2-3 kere düşünüyorum.
    Tezer Özlü de listeye yazılsın o zaman ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen, aynı anda okuduğum kaç kitap var bilmiyorum şu anda, bir o kadar da bekleyen. Ben Tezer Özlü'nün bütün kitaplarını aynı anda aldım. Beni uzun süre okumam halinde depresif hale getiriyor, bir kitabı bitince araya başka kitaplar ekliyorum. Bu sefer eklediğim kitap Tutunamayanlar olunca ondan kaçıp yine Tezer Özlü'ye sığındım. Şu an bir çıkmazdayım :)

      Sil
    2. Ay evet fena bir çıkmaza girmişsin. Başarıyla çıkarsın inşallah :)

      Sil
  2. Tezer Özlü ve Franz Kafka kitaplarını okuduğum zaman bir hafta kendime gelemiyorum :D Çok melankoli var ondan sanırım . Kitabı iyi özetlemişssiniz emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emrah Bey, hoş geldiniz çok teşekkür ederim :) Aynen öyle, ben de ara verdim Tezer Özlü'ye, çok etkilendiğim doğru benim de.
      Sevgiler,
      Yeliz

      Sil
  3. Bende en yakin zamanda okuyacagim. Cok merak ediyorum yazilanlardan dolayi ve muhakkak kendim de bir düsünce edinmek isityorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kalitesi ve kalınlığı ters orantılı kitapların yazarı... Tavsiye ederim canım.

      Sil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar