Diş buğdayı partileri son dönemde en trend hale gelen gelenek sanırım. Hakkında birkaç şey yazabilmek için önce Google'a danışmak istedim ve Anadolu'nun eski bir geleneği, hala bazı yerlerde yapılır gibi ifadelere rastladım. Oysa, bırakın Anadolu'yu hemen hemen her yerde yapılan bir kutlama haline dönüştü diş buğdayı. Nasıl bugünkü halini aldı bilmiyorum ama ben biraz gelenekçi yaklaşımda olduğumdan bu kutlamaları seviyorum.
Belki bize de yapılmıştır, acaba hangi nesneye yöneldim sorularıyla annemi aradım. Annem de cevap olarak, bizde yok o gelenek kızım üçünüze de yapmadık, dedi : ) Bir ümitle, peki önüme kalem, makas falan da koymadınız dediğimde, yok ama "Tay Çöreği" yaptık üçünüze de dedi. Tay çöreği, bebek yürümeye başladığında yapılırmış. Ayakları bağlanır ve daha sonra misafirlerden biri çözer, bebek de çöreğe doğru koştururmuş : ) Bir çöreğe doğru koşturan 1 yaşındaki görüntüm beni çok güldürdü ve hiç şaşırtmadı : ) Ama bence diş buğdayı geri döndüğüne göre tay çöreği de dönebilir.
Neyse, konumuz Diş Buğdayı. Özetle, bebeğin dişini ilk gören kişi bebeği baştan aşağı giydirmek zorunda oluyor. Bir de buğdaydan yapılan geleneksel bir menü de hazırlanıyor. Bu kutlamanın amacı, bebeğin diğer dişlerinin sağlıkla çıkması, inci gibi güzel dişlerinin olması, bereketli bir yaşam sürmesi... Bebeğin üstüne bir çarşaf gerilip iyi dileklerle çıkmayan diş sayısı kadar diş buğdayı atılıyor. Bir de sembolik olarak, ileride hangi mesleği seçeceğine dair nesneler konuluyor. Kalem, tava, makas, tarak gibi... Ayrıca, bir çeyrek altın da buğdayın içine yerleştiriliyor. Tabağına denk gelen altını alıyor : ) Ama, karşılığında bir hediye alarak tabi...
Diş buğdayı kurabiyeleri de son dönemde çok tercih ediliyor. Hatta ayrılmaz bir parçası diyebilirim : ) Ben de kız ve erkek için iki ayrı konsept hazırladım:
|
İkisi de ayrı güzel değil mi :) |
|
Bu kurabiyeler prensesler için :) |
|
Bu kurabiyeler de minik prensler için :) |
Çok çok tatlılar sanırım :))
Ay en sevdiğim gelenektir. Sırf bu gelenek yaşasın diye çocuk yapabilirim:))) bizde de diş bulguru yok ama ben Eskişehir'de doğduğum için ve bu gelenek orada da olduğu için annem üçümüze de yapmış. Ben kalem ve kaşığı aynı anda tutmuşum. Hala okuyorum:))) yaptıklarınız çok güzel olmuş
YanıtlaSilÇook teşekkür ederim :) Beğenmenize çok sevindim. Meslek seçiminde bir gösterge desenize :) Ben de çocuğum olduğunda kaçırmam o zaman ;)
SilSevgiler,