Ayın Biri Kilisesi

İki yıl önce, İstanbul'a ilk geldiğim dönemde, bir yakınım İstanbul'daki bir kiliseden ve dileklerinin gerçek olmasından bahsetmişti. Bir rivayete göre, buradan ayın ilk günü bir anahtar alıp dilek tutarsanız dileğiniz oluyor ve siz de anahtarı geri götürüyorsunuz. Özellikle, bu kilise yeni yılın ilk günü çok popüler. Yeni yıla giren dileğini tutup geliyor...

Rivayet ve hurafelere inanmasam da bunları duyunca mutlu oluyorum. Ne olduğu, ne yapılacağı çok önemli değil aslında. Bir yerde mucizeler oluyorsa, olabiliyorsa, insanlar buna konuşuyorsa, dünya bence hala çok güzel bir yer. :)


ayda bir kilisesi

Söz konusu kilise, Fatih'te İMÇ'nin hemen arkasında yer alıyor. Zaten siz oraya kadar giderseniz kime sorsanız yerini gösterir. Sokakta zengin fakir bir sürü insan görebilirsiniz. Sosyete Kilisesi olarak da anılırmış burası. Ayşe Arman, Demet Akalın gittiğini gazetelerden okuduğum ünlülerden. Bense iki kez gittim, ikisinde de genel düşüncem, her gruptan insanın olduğu. En komiğime gidense, oldukça uzun ve sokağın bir ucuna uzanan bir kuyrukta yağmur altında beklerken daha önce geldiğinde dileği olduğu için kesme şeker dağıtan teyzelerdi. Kilisede dilek tuttular da oldu diye şarap dağıtmasını beklemiyordum kendilerinin tabii ki; ama, kesme şeker beni aldı çocukluğumun İzmir Susuz Dede- Ödemiş Birgi Dede günlerine götürdü :) (Şimdi de kiliseye dilek tutmak için gitmeme şaşmamalı, çocukluktan yetişmişim :))

İlk gidişimde de ikincisinde de bir sürü anahtar aldım. (İnsanın hayattan beklentilerinin olması iyi bir şey de benim gibi abartmamak da gerekir.) Bazıları oldu, bazılarının olması için yıllar yıllar var, bazıları da öyle dilekler ki evren de ben de olup olmadığı konusunda çelişkilere sahibiz. Nerede olursa olsun bir şey dilerken çok net olun arkadaşlar, sonra benim gibi oldu mu olmadı mı bilemezsiniz :) (Geçen gün birinden dinledim, birkaç ay önce "İşe yürüyerek gitmemeyi istiyorum." demiş ve işe yürümeden gitmesini sağlayacak bir araç dilemiş, tabi aklından geçen bir araba almakmış ama olmamış ve hiç aklında olmadığı halde kendisini bisiklet satın alırken bulmuş. Sonra da bu dileğini hatırlayıp gülmüş.) Benim dilekleri de beni tanıyanlar arasında halk oyuna sunsak kimse olmuş olmamış diyemez, o denli havadalar :)



ayda bir kilisesi

Ayın Biri Kilisesi, (Ayda Bir/Meryem Ana... birbirinden farklı isimleri var.) bu kadar popüler olmasına karşın ne yazık ki biraz bakımsız. Hemen girişinde 1 TL'ye anahtar satın alıyorsunuz (geçen sene 1 TL idi), mumlar için bir bağış kutusu var. Dilerseniz mum yakabiliyorsunuz. Burada ayın birinci günlerinde ibadet etmek neredeyse imkansız. Zaten tahmin ediyorum ki içeride Hristiyandan daha çok Müslüman var ve oradaki görevliler de sürekli "İlerleyin, sıraya girin." gibi direktifler verdiğinden bırakın dua etmeyi dileğinize kanalize olmanız bile zor. Gerçi ben hep yoğun ve izdihamvari günlerinde gittim, onun da etkisi olabilir.


Yazımı okuyup giderseniz, gittiyseniz, gitmeyi planladıysanız... Bir yorum bırakır mısınız?


Sevgiyle,
Yeliz

Yorumlar

  1. İstanbulda yaşıyorum, ama ilk defa duydum dersem inanır mısın?!
    çok hoş bir durum... Dilekler konusunda kesin kararlı olmak, ne istediğini bilmek gibi bir şey...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de ilk gittiğimde daha bir km öteden semt sakinleri ben sormadan bana kiliseyi tarif ediyorlardı, bütün İstanbul biliyormuş ve akın akın gidiyormuş meğerse :)

      Sil
  2. 1 Ocak 2016 tarihinde gittim, beklediğimin aksine çok kalabalık yoktu. Oldukça güzeldi ve anahtarlardan aldım. Bakalım dileğim kabul olacak mı :) Yazınız için de teşekkürler, çok yardımı dokundu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaşasııın :)
      En çok okunan yazılarımdan birine sonunda ilk gittim yorumu geldi :)
      Çok teşekkür ederim yorumunuz için, ben de yakın zamanda yeniden gitmeyi planlıyorum. Yeni yılın ilk günü bile çok yoğun değilse, ünü bir miktar düşmüş demektir :) Bu duruma sevindim.
      Tüm dileklerinizin gerçek olması dileğiyle...
      Sevgiler...

      Sil
  3. Farklı inançlara şahitlik etmek mekanların mistik büyüsüne kapılmak gerçekten tarifsiz duygular.. Benzer tarihi bir yer Meryem Ana İzmir Selçuk'ta bulunuyor. Ve şarap dağıtan birilerini arıyorsanız Şirince'yi tavsiye ederim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir İzmirli olarak her ikisine de gittim :) Dediğiniz gibi tarifsiz duygular...
      Çok teşekkür ederim yorumunuz için.
      Sevgiler...

      Sil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar