Butik Pastacılık 3- Neden Kursa Gitmeliyim?

Kursa gitmeden önce çok düşündüm. Sonuçta, pastacılıkla ilgili temel şeyleri çözdüğüme ve başarılı pastalar yaptığıma inanıyordum. Özellikle bazı pastalarımla ilgili aldığım feedbackler beni çok mutlu etmişti, çok başarılı isimlerden pasta alan birkaç arkadaşım lezzet açısından benimkini de çok başarılı bulmuşlardı. Bu nedenle bu tarifin dışına çıkmaktan korkuyordum. Neyse, kursu 4-5 ay alsam mı almasam mı, belki kendim yapabilirim, daha çok video izlemeliyim vs. diyerek almadım. Nitekim, çok yaklaştığım halde yapamadım, kaybettiğim zaman benim için bir maliyet oldu (oysa kimsenin benden keskin kenar istediği yoktu ama takmıştım bir kere!) ve kursun yolunu tuttum.

Bu kurslara katılanların neden hiçbir yerde bu tekniği yazmadığını da anladım. Nitekim şu anda ben de yazmamaktan yanayım.

1. Hangi kursa giderseniz gidin, karşınızdaki profesyonel bir pastacı ise, tarifinin ve kurs materyallerinin telif hakkını almış olacaktır. Eminim böyle bir durumda, akıllı kimse böyle bir riske girmek istemez.

2. Emek hırsızlığı... Ben nasıl kendi yaptığım bir tasarımı başkasında gördüğümde hiç hoş duygular beslemiyorsam, düşünün benim şu anda Ece'nin meşhur keki diye bir başlık atıp sırlarını anlattığımı... Bunun için etik anlayışının olmaması gerek. Başıma gelmesini istemediğim bir şeyi, başkası için de telif hakkı, cezası, tazminatı vs. her şeyi bir yana yapamam. Kimse de yapmamalı.

3. Her şey keskin kenar değil. Bu metodu öğrenmek isteyenler, aslında bazı şeyleri ıskalayabiliyor. O pastaların sağlıklı olması da görünüşü kadar önemli. Bunları, bu işte uzman birinden öğrenebilirsiniz. Kulaktan dolma bilgiyle içinde krema olan bir pastayı şeker hamuru erimesin diye iki gün dışarıda tutmamak gerekir ama yapanlar var.

4. Benim gibi, bu yola baş koyduysanız hiç kendinizi oyalamadan gidin ve tarzınıza uyan bir pastacıdan bu eğitimi alın. 6 ay bekleyip almak yerine en başta alırsanız, hem tekniğiniz hatalı olmaz, hem kendi yeteneğinizi daha kolay geliştirmiş olursunuz, hem de mentörünüz olur. Sonuçta, o altı ayın sonunda kendinizi de geliştirirseniz çok daha farklı bir noktada olursunuz.

5. Keki mi farklı kreması mı sorularını bırakın... Bu iş sadece bir tarifle anlatılacak bir mesele değil. Ortada neredeyse iki tam günlük bir süreç var, ve ben bu kursta videolardan izlediklerim dışında yeni bir şey öğrenmedim belki ama, çok önemli bilgiler edindim. Düşünün, önünüzde o videolarda anlatılan bir tarif var, malzemeler var ama bir şey eksik. En azından bende böyleydi. Nitekim eksik olanın ne olduğunu kursta buldum. Hiç düşünemediğim, bana zaman kaybettiren birçok pratik bilgiyi de.

6. Sosyalleşin... Evet belki bu piyasa kimsenin birbirine yakınlık sağladığı bir ortam değil. Ama hala bu konuda yazılan çok fazla kitap olmadığından, kaliteli kurslar yaygınlaşamadığından arkanıza yanınıza sizin gibi bazı insanları almanız gerek. Mümkün olduğunca çok insanı sosyal medyada takip edin. Onların kurs sonrası tasarımlarını gördükçe zamanla azalabilecek azminiz canlı duracaktır. Ama unutmayın, kimseyle yarışmıyorsunuz! Yarışınız sadece kendinizle olmalı... Ayrıca aynı bilgiye sahip olduğunuz insanların size karşı profesyonel bakışaçısını yakalamak için, hem de network yaratmanız açısından bu adım önemli. Ve kursa gidip toplu halde çalışmadan bu seçenek de biraz zorlaşıyor.

7. Kendinizi geliştirin. Gün geçmiyor ki yeni biri ortaya çıkıp ben de bu işte varım demesin. Ama kaç kişi bunu hakkıyla yapıyor? Ayrıca, girişi bir yana, pastacılıkta bir de maliyet unsuru var, ben şu ana kadar ayırdığım bütçeyle daha elle tutulur neler yapmazdım? Bu iş böyle, bilek hakkıyla, kendini geliştirerek uzun vadede karşılığını sana veren bir yapıda. Bu nedenle, farklı lezzetler, farklı yöntemler, farklı bakışaçıları ve yenilikleri takip etmek iyidir. Dolayısıyla, ne kadar çok kursa katılırsanız o kadar iyi.

8. Kursu aldınız. Evet en acıklı nokta, kurs sonunda kesin olarak ben artık keskin kenarlı pasta yapıyorum diyemezsiniz. Bu iş yarı yarıya öğretmen, yarı yarıya sizsiniz. Hatta kurs bitince, %100'ü sizsiniz. Hemen tekrar edip pastalar yapmazsanız, araya zaman girerse, haydi arkasından el salla...

Evet, benden şimdilik buraya kadar. Üç bölümlük yazı dizisini tamamladım. Umarım okuyanlara yeni bir pencere açabilmişimdir.

Önceki yazılar için:

Butik Pastacılık 2: Hangi Pasta Kursunu Seçmeliyim?
Butik Pastacılık 1: Keskin Kenarlı Pastalar


Yorumlar

  1. Harikasin canim.okurken sohbet ettigimizi hissettim cok guzel anlatmissin emegine saglik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aa ne güzel, ne mutlu bana :)
      Çok teşekkür ederim <3 Kalpler ve sevgiler benden size...

      Sil
  2. Butik pasta ile ilgilenen herkezin okumasi gereken bir yazi dizisi.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar