Aralık Ayı Özel: Balkabağı Çorbası

Aralık ayı denildiğinde balkabağı iyi bir seçenek olarak aklıma geldiğinden bir tarif daha paylaşmak istedim: Balkabağı Çorbası...


Aralık ayı çorba

Malzemeler:

1. 500 gram doğranmış balkabağı
2. 1 orta boy soğan
3. 2 diş sarımsak
4. 1 küçük boy patates
5. 4 yemek kaşığı kadar zeytinyağı (artırabilirsiniz)
6. 1 adet tavuk bulyon ya da tavuk suyu

Yapılışı:

- Öncelikle, balkabağını ve patatesi küp küp, soğanı da yemeklik doğrayın.

- Soğan ve sarımsağı bir iki dakika kadar zeytinyağı ile kavurun.

- Ardından patates ve balkabaklarını da ekleyip 10 dakika kadar kavurmaya devam edin.

- Bir yandan da, 1 litre kadar suyu kaynatın ve bulyonu içinde eritip kavurmuş olduğunuz malzemelerin üstüne ekleyin ve kısık ateşte bir süre pişirin.

- Patatesler ve balkabakları yumuşayınca ocaktan alın, birkaç dakika sıcaklığının azalmasını bekleyip blender'dan geçirin.

- Daha sonra yeniden ocağa alıp kıvamı sizin için koyuysa biraz daha su ekleyip pişirin.

- Kıvamı iyiyse, beş dakika kadar ocaktan almadan karıştırdıktan sonra servis edin.

Aralık ayı yemek tarifi

Notlarım:

* İnternette birbirinden farklı çok sayıda tarif gördüm. Bazılarında krema ekleniyor ve soğan sarımsak konulmuyordu ama ben krema tüketmek istemediğimden ve soğan, sarımsak tadını da sevdiğimden kendimce bu tarifi uyarladım.

* Sarımsak, soğan tadını neredeyse hiç almadık ama ben biraz fazla patates tadı aldım. Orta boy bir patates seçmiştim, ikinci deneyişimde ya yarısını ya da en küçük boyunu ekleyeceğim.

* Bir dahaki denememde suyunu azaltacağım. Ben biraz daha koyu hatta hafif püremsi seviyorum. Ama şu anda verdiğim oran standart bir çorba için ideal.

* Bulyon giren bir çorbaya tuz eklerken dikkatli olun. Tecrübeyle sabittir :) Ama bu çorbada tuz ihtiyacınız biraz daha fazla oluyor. Tadına bakıp eklemeye devam edebilirsiniz.

Bu arada geçen sene balkabağı tatlısını çok sevdiğimden tatlısını ve yeni yıl gecesi için de ekmeğini yapmıştım, o da çok güzel olmuştu. Ta ta ta taam:

Ekmek

Deneyenlerin yorumlarını bekliyorum!
Şimdiden afiyet olsun :)

Yorumlar

  1. İşte beklediğim tarif. Benim yorumumu en kısa zamanda alacaksın :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdiden ellerine sağlık ve afiyetler olsun o halde :)

      Sil
  2. Yeliiizzz çorbayı Samsun'da annemlere yaptım. Babam her erkek gibi denemeye bile kalkışmadı ama annemle biz bayıldık :) Tarif için teşekkür ederim. İçerken içerisine limon da sıktık. Ekşi ekşi pek bir güzel oldu. Pek çorba içmeyen ben, sayende tarif listeme bir çorba tarifi ekledim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sinem'cimm, çok sevindim :) Afiyet bal şeker olsun. Biz de çok severek içiyoruz bu çorbayı, senin gibi ben de çok çorba seven bir insan değildim ama öyle birkaç sevdiğim çorba var, dönüp dolaşıp onları yapıyorum. Bu arada ben de erkek kardeşime ve bir arkadaşıma yaptım, ikisi de çok başarılı buldu. Keşke baban da deneseymiş, belki severdi. Artık patates eklemeden yapıyorum ben de daha az kalorili olsun diye. İlk fırsatta limonla deneyeceğim. Yeni tarifler de gelecek bu arada, umarım seversin :)

      Sil
    2. Sevmem mi dört gözle bekliyorum :) babam "cık, yemem" dedi mi yemez. O yüzden pek üstelemiyoruz ;)

      Sil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar